Home / Guider / Polen, Krakow seværdigheder på kongeruten

Polen, Krakow seværdigheder på kongeruten

VN:F [1.9.22_1171]
Giv karakter fra 1 til 5 hvor 5 er bedst
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Nedenstående finder du en oplistning af seværdigheder i Krakow som turistkontoret fremhæver som de mest interessante.

I den nordlige ende af Plac Jana Matejki finder du Skt Florians kirken som er en barok kirke der er opført i slutningen af 1600 tallet efter at den oprindelige kirke der stod på stedet var blevet ødelagt under Svensker invasionen.

På midten af torvet finder du Grunwald monumentet til minde om Polakkernes sejr over de Tyske korsriddere i 1410. Det oprindelige monument blev sprængt i luften af tyskerne under 2den verdenskrig.

Når du står ved monumentet kan du se mod Barbikan og Florians porten der er rester af den oprindelige bymur omkring Krakows centrum. Opførelsen af bymuren blev påbegyndt i slutningen af 1200 tallet og ved slutningen af 1700 tallet var bymuren ca 3 kilometer lang og havde 47 tårne.

Du fortsætter vor byvandring ved at gå gennem Floriansporten hvor vi når frem til Juliusz Slowacki teateret som er en kopi af den gamle opera i Paris. Teaterbygningen er opført i årene 1891 – 1893 og facaden er rigt dekoreret med skulpturer der repræsenterer poetri , drama , komedie , sang , dans , glæde og sorg.

Du går nu tilbage til Florians porten og går ned ad ulica Swieta Jana hvor du kommer til Czartoryski museeet. Museets samlinger indeholder bl.a. middelalderkunst , historiske objekter der har tilhørt de gamle Polske konger , sølvsamlinger , keramiksamlinger og våbensamlinger. Se f.eks billeder af Leonardo da Vinci og Rembrandt.

Ulica Florianska er en interessant gade læg specielt mærke til husene i nr. 7, 11 , 15 , 25 , 41 og 45. Borgerhusene i gaden har for de flestes vedkommende deres egne navne , f.eks huset under englene , husene under egernet o.s.v.

Via Ulica Florianska er du nu kommet frem til Krakows markedsplads , Rynek , der som regel imponerer de fleste førstegangs besøgende ved sin imponerende størrelse. Det er da også en af de største markedspladser i Europa. Rundt omkring markedspladsen udspiller sig et spændende cafe- og restaurationsliv hvor mennesker og gadeartister fra hele verden mødes. Markedspladsen der er 200 * 200 meter stor er et af de få eksempler på byplanlægning i middelalderen der har overlevet til i dag.

Det vil være for meget at beskrive hver enkelt bygning der omgiver markedspladsen , næsten alle bygningerne der omkranser pladsen er seværdige så jeg vil her nøjes med at anbefale dig at gå en tur hele pladsen rundt.

På markedspladsen ser du i midten af pladsen Sukiennice , klædehallen , hvor tidligere der solgtes varer til byens borgere , i nutidens Krakow er det alt til turisterne der har overtaget markedsboderne.

I forbindelse med markedspladsen ligger også Krakows kendte Mariakirke hvorfra der hver fulde time blæses et signal der brat afbrydes til minde om den hornblæser der blev ramt af en pil gennem halsen da han blæste advarselssignal om et angreb på byen , men inden han døde nåede han at advare Krakows borgere om det forestående angreb på byen.

Ved siden af Mariakirken ligger Plac Mariacki hvor der står en fontæne ,med en statue af en middelalderlig student. Fontænen blev skænket byen af håndværkere i 1958.

I forbindelse med markedspladsen også den bemærkelsesværdige lille Skt Adalberts kirke.

På Rynek finder du statuen af den kendte Polske digter Adam Mickiewicz lavet i granit i 1898 , monumentet blev ødelagt af nazisterne under 2den verdenskrig men kom tilbage på sin plads i 1955.

Efter besøget på Krakows markedsplads går du ned ad ulica Grodzka og når frem til plac Dominikanski hvor du til venstre for dig ser Treenighedskirken med tilhørende Dominikaner kloster.

På den anden side ligger Fransiskaner kirken med tilhørende Fransiskaner kloster.

Du går ud ad den vestlige dør under koret og krydser gaden. I ulica Franciszkanska nr 3 ligger biskoppen af Krakows palads , det var her kardinal Karol Wojtyla , pave Johannes Paul II boede i årene 1964 – 1978.

Fortsæt mod syd ad gaden og du kommer frem til arkæologisk museum hvor du finder udstillinger far Polen og særligt omkring Krakow. Der er endvidere en interessant egyptisk samling i museeet.

Efter museet kommer du frem til ulica Kanoniszca som nok er en af de smukkeste gader i Krakow. Ligesom Rynek er det svært at fremhæve enkelte bygninger , nyd i stedet bygninger i hele gaden der er et orgie i barok og renæssance byggestile.

Hvis et enkelt sted i gaden skal fremhæves er det huset i nr 9 , her ligger Stanislaw Wypianski museet , Wypianski var en meget talentfuld maler , poet og skuespil forfatter og museet indeholder en lang række interessante værker.

Du når nu frem til plac Sw. Marii Magdaleny hvor den 1200 tals Maria Magdalena kirken. Kirken har fået sin nuværende form i 1811.

Hvis du kigger dig omkring på pladsen ser du endvidere Collegium Iuridicum der blev stiftet i begyndelsen af 1400 tallet.

Skt Peter og Paul kirken er nok pladsens mest bemærkelsesværdige bygning , foran kirken ser du statuerne af de 12 apostle. Kirken blev grundlagt af kong Zygmunt III Waza og var den første barokke bygning i Krakow.

På pladsen finder du endelig Skt. Andreas kirken der er en af de ældste bevarede romanske bygninger i Krakow , kirken blev oprindeligt opført i årene 1079 – 1098.

Tilbage nedad ulica Kanoniszca og du når frem til slutpunktet på kongeruten , nemlig det gamle kongeslot Wavel , beliggende på det der kaldes Wavel højen der regnes for at være et af verdens mest værdifulde arkitektoniske perler.

Dette var det der kaldes kongeruten , men som sagt Krakow er fuld af atmosfære og seværdigheder – her er nok seværdigheder til mange ugers oplevelser , så gå blot omkring i Krakow og du vil formegentlig finde din helt personlige favoritrute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>